Wakker worden over het kwaad

“Men vergeve mij de ontdekking dat iedere moraalfilosofie tot nu toe saai is geweest en tot de slaapmiddelen behoorde – en dat ‘de deugd’ in mijn ogen door niets zozeer is geschaad als door deze saaiheid van haar pleitbezorgers.” Aldus Friedrich Nietzsche in zijn ‘Voorbij goed en kwaad’ (1886). Ik vergeef het hem. En nu maar hopen dat je wakker wordt en blijft bij m’n boek over goed en kwaad en dit vlog erover. Weinig zo spannend als de zeven hoofdzonden.

2 antwoorden
 1. melis van den hoek
  melis van den hoek zegt:

  dag Remko
  met aandacht naar je videoboodschap gekeken
  het zet nu al aan tot denken
  hoofdzonden vind ik een te bijbels begrip
  ik ben met de bijbel opgevoed
  doe niets meer aan geloof
  toch doet dat woord – zonden –
  mij direct aan hel en vagevuur denken
  geen redding meer mogelijk!
  ik spreek liever over deugden en ondeugden

  tevens bedacht ik bij de ondeugden
  bijvoorbeeld hebzucht
  in welke mate ben ik hebzuchtig
  op de schaal van 1 tot 10?
  mag je wel 1 graad hebzuchtig zijn en is 4 ook nog acceptabel
  en wat is dan de psychische tegenhanger van hebzucht?
  vrijgevigheid?
  is het zoals je zegt, het een soort opdracht om de balans hierin te vinden
  met positieve gedachten bekeek ik je overdenking
  vandaar deze reactie
  met Goese groet

  Melis van den Hoek

  Beantwoorden
  • Remko van Broekhoven
   Remko van Broekhoven zegt:

   Dank je, Melis, voor je reactie. Ik snap heel goed je associatie. Vandaar dat ik op een speelse manier met die zonden omga, ze identificeer, relativeer en dan op een positieve manier probeer te kanaliseren. We zitten goddank (sic) niet meer vast aan een dogmatisch en autoritair ‘zondebesef’. Voor wat betreft je tweede punt: ik denk inderdaad dat de meesten van ons – ik dus ook – meestal ergens tussen ‘0’ en ’10’ laveren. Het is voor mij geen kwestie van ‘moeten’ of ‘mogen’, maar van ‘willen’ en ‘kunnen’ hoe je vervolgens met die gradaties omgaat. Het is zoeken naar balans, inderdaad. Die kan bijvoorbeeld in vrijgevigheid liggen, zoals Aristoteles het al aangaf in het geval van hebzucht. Hartelijke groet, Remko

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *