Zomerschool Goed Leven

Lockdown? Open up! Zo besloot ik een jaar terug een van mijn eerste artikelen over de coronacrisis. Sinds die tijd heb ik heel erg veel Zoomcolleges geven en van net wat minder frequente fysieke ontmoetingen genoten. Voor mijzelf, maar ook voor heel veel anderen bleek filosoferen geen luxe te zijn, maar een eerste levensbehoefte. Juist nu.

Twee andere behoeftes bleven de voorbije maanden van lockdown en avondklok onvervuld. De eerste: weer in een fysieke ruimte samenkomen. Meer dan alleen elkaars hoofden of bovenlijven zien. Echt kunnen merken hoe anderen op je reageren. Je huis uitkomen en op plekken belanden die je nog niet of nauwelijks kende. De tweede: langer en diepgaander met elkaar kunnen praten dan een college toestaat.

Het zijn deze twee doelen die ik hoop samen te brengen in wat ook voor mij een nieuwe ervaring gaat zijn: mijn eerste echte eigen Zomerschool Goed Leven. Vijf dagen lang filosoferen over onszelf en de wereld om ons heen. Bespreken wat onze ervaringen zijn met persoonlijke ontwikkeling én met maatschappijverandering. Ofwel: hoe verbeteren we de wereld, en worden we zelf een nóg aangenamer mens.

Aan de hand van klassieke én moderne filosofen; mijn boeken ‘Staat van tederheid’, ‘Verbeter de wereld, begin om halfelf’ en ‘De wereld omgekeerd’; en wat de tien tot veertien cursisten zélf inbrengen, verkennen we vijf dagen lang de kunst van het goede leven – doen wat goed voelt voor jezelf, doen wat goed kan zijn voor de wereld, en doen waar jij als geen ander goed in bent.

Filosofen als Epicurus en Aristoteles lieten met hun scholen al zien hoe belangrijk goed gezelschap én praktijkoefening is wanneer je filosofie werkelijk wilt beleven. Daarom is er in deze week heel veel tijd voor gesprekken met elkaar: onder de cursisten zelf en 1-op-1 van cursisten met mij. En daarom bekijken we steeds wat we in onze eigen levens herkennen van de teksten die we in alle rust bestuderen en bespreken, en bevragen we elkaar op wat we er eenmaal thuis mee denken te gaan doen.

Op de eerste dag draait het om de vraag: ‘Wie zijn we?’ We verbinden ons beeld van onszelf met de meer universele mensbeelden die filosofen ons hebben meegegeven. Dag 2 gaat het om de vraag: ‘Waarom zijn we er?’ Ook daarbij leggen we verbanden tussen de antwoorden die ‘Grote Denkers’ hebben gegeven op deze zg. ‘zingevingsvraag’ en de zin die we ieder apart aan ons eigen leven geven. Op dag 3 staat de vraag centraal: ‘Wat willen we?’ Dat betekent niet alleen nagaan wat  de doelen, ambities en idealen zijn waarmee we onszelf motiveren; maar ook de vraag verkennen hoe mensen in deze wereld tot gezamenlijke projecten komen die hen zowel verbinding als vrijheid gunnen. Dag 4 proberen we de vraag te beantwoorden ‘Wat houdt ons tegen?’ Wat zijn de psychologische obstakels en filosofische wetmatigheden die verandering in de weg staan: hoe noodzakelijk en aantrekkelijk deze ook lijkt? Op de vijfde, laatste dag sluiten we de week af met een reeks antwoorden op de vraag ‘Wat gaan we doen?’, waarbij we ons laten inspireren door elkaar en door denkers die ook doeners zijn, verandering- en berustingskunstenaars zoals de stoïcijnen, boeddhisten en taoïsten.

De plaats van handeling is conferentiecentrum Samaya: een voormalig klooster in de weilanden tussen Betuwe en Utrechtse Heuvelrug. Een prachtige en rustige plek waar je ook goed kunt slapen, eten en drinken, wandelen en fietsen. De tijdstippen: maandag 19 tot en met vrijdag 23 juli; óf zondag 1 tot en met donderdag 5 augustus. De kosten:  €1400,- voor de hele week cursus inclusief maaltijden en overnachting op een eenpersoonskamer. Eventueel zijn ook enkele tweepersoonskamers beschikbaar, dan komen de kosten op €1200,- per persoon.

Je kunt je voor de Zomerschool in juli bij mij opgeven tot en met zondag 18 april; en voor de Zomerschool van augustus tot en met vrijdag 30 april. Mailen: contact@remkovanbroekhoven.nl. Indien de cursus vanwege coronamaatregelen van de overheid niet doorgaat, wordt de boeking kosteloos geannuleerd en krijg je dus je geld terug. In elk ander geval geldt: open up!

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *